Dag van de Strafrechtketen

Dag van de Strafrechtketen

Opdrachtgever(s):

Versneller(s):

Ministerie van Justitie & Veiligheid

Dag van de Strafrechtketen

In opdracht van het Ministerie van Justitie & Veiligheid was Publieke Versnellers medeorganisator en begeleider van de ‘Dag van de Strafrechtketen’. Een dag waarop van alle schakels in de keten werd gevraagd mee te werken aan een gezamenlijke, nieuwe ambitie. Een ambitie die zowel binnen als buiten de keten breed gedragen wordt en waarin iedereen van toegevoegde waarde is.

Om te komen tot die nieuwe ambitie werd gekozen voor een typische Publieke Versnellers aanpak: interactief, aan de slag, ‘anders’ en met iedereen betrokken in de keten op hetzelfde moment. Klik hier voor de uitnodiging van Erik Akerboom, Korpschef van de Nationale Politie.

De gehele keten vertegenwoordigd

Alle ketenpartners verzamelden zich in Media Plaza in Utrecht: medewerkers van het Ministerie van Justitie, de minister, tientallen professionals uit de keten (beleidsmakers en zij die dagelijks cliënten zien), het onderwijs, dwarsdenkers en jongeren. Dit bonte gezelschap haalde van onderop naar boven wat men van de ambitie van de strafrechtketen vindt. Er waren workshops, interviews, groepssessies, interventies en vraaggesprekken. De opgehaalde informatie uit die sessies werd vervolgens voorgelegd aan wild geese: mensen van buiten de keten. Aan hen de taak om te beoordelen of de ambitie geloofwaardig en begrijpelijk is. Deze uitkomsten gingen vervolgens terug de keten in en werden gekoppeld aan best practices die aansluiten bij deze nieuwe ambitie: meer ruimte en zichtbaarheid voor de professional.

Een nieuwe ambitie

De nieuwe ambitie – ontwikkeld door ruim 500 mensen op de dag en 96 interviews in aanloop naar de Dag van de Strafrechtketen – is vervolgens gedeeld met het bestuur en de minister en ligt als stevig fundament onder de beleidsontwikkeling van de komende jaren.

De studenten van de HKU maakten een ongelooflijk leuke impressie van de dag. Klik hier voor de video.

Bel Arian voor meer informatie over deze Publieke Versnellers case.

De Dag van de Strafrechtketen is onderdeel van het project ‘Begeleiding (ontregelen) van het ambitietraject Strafrechtketen’.

Dit vind je wellicht ook interessant om te lezen: