Leiden Noord de gezondste wijk van Leiden

Opdrachtgever(s):

Versneller(s):

GoNoord!

De ambitie van Leiden Noord om de gezondste wijk van Leiden te worden

Leiden Noord is een diverse wijk waar zo’n 15.000 mensen wonen. De wijk kenmerkt zich door veel verschillende nationaliteiten, een relatief lage sociale cohesie en een hoog percentage obesitas bij kinderen. Het Fonds NutsOhra, een vermogensfonds dat zich inzet voor kwetsbare groepen in onze samenleving, schreef in 2015 een opdracht uit. In ‘Gezonde Toekomst Dichterbij’ riepen ze partijen op om te komen met ideeën voor grootschalige interventies om het bewustzijn van een gezonde leefstijl te verhogen. Onder eigen vlag heeft Publieke Versnellers samen met wijkbewoners en een aantal Leidse partijen een voorstel geschreven. Dit resulteerde in een significante financiële bijdrage vanuit het fonds die het mogelijk maakt onze plannen in 3,5 jaar uit te voeren. GoNoord! Is een feit.

Het projectteam, bestaande uit o.a. wijkbewoners, moskeebezoekers, JOGG, Libertas Leiden, CJG, het Mare college, Leyden Academy, studenten, St. De Kooi, vertegenwoordigers van Jeugd en Jongerenwerk, leefstijlambassadeurs en jongeren uit de wijk, werkt aan een infrastructuur in de wijk die het voor alle inwoners gemakkelijker maakt om projecten te ontwikkelen die gaan over gezondheid en bewuster leven. Zo hebben we een zwemuur voor alleen vrouwen gerealiseerd, waar nu wekelijks zo’n 50 vrouwen zwemles volgen. Er is een naaiatelier geopend waar mannen en vrouwen elkaar ontmoeten en samen mooie dingen maken. Voor kinderen is een kookclub opgezet, waar ze leren koken met gezonde ingrediënten. Er wordt voorlichting gegeven op scholen en er is een Gezond Wijkontbijt waar de laatste keer zo’n 100 wijkbewoners aanschoven. Op het moment wordt er hard gewerkt aan het samenstellen van een buikdansgroep en is het mannenkoor ‘in de maak’.

Het ‘gezonde bewustzijn’ groeit

Op de website van GoNoord! vind je een overzicht van alle initiatieven en lees je wat je kunt doen om zelf bij te dragen. Publieke Versnellers ontwikkelt keihard verder, maar is ondertussen ook trots op de resultaten. De sociale cohesie is verhoogd. ‘Je hoort hier nu veel vaker hallo op straat!’. Er worden flink wat activiteiten georganiseerd, waarin beter en vaker wordt samengewerkt tussen verschillende partijen. En onderzoek laat zien dat het percentage jongeren met overgewicht daalt, het ‘gezonde bewustzijn’ is gegroeid en de wijk verjongt.

Bel Arian voor meer informatie over deze Publieke Versnellers case.

Publieke Versnellers organiseerde ook een Social Lab om het ontwikkelen van initiatieven te versnellen.

Dit vind je wellicht ook interessant om te lezen: