Opdrachtgevers:

Versnellers:

Herontwikkeling Alexanderkerk

Toekomstplannen schetsen op een schone lei

De buurt rondom de Alexanderkerk in Rotterdam is in beweging. Letterlijk en figuurlijk. Er zijn plannen om de buurt aan te pakken. En komen wellicht nieuwe huizen, er wordt gesproken over hoogbouw, de kerk blijft of verdwijnt, er is nogal wat gaande. Tijdens het ontwikkeltraject is er ruis op de lijn ontstaan. Bewoners, kerk en projectontwikkelaar Boele & Van Eesteren praten langs elkaar heen, lijken elkaar onvoldoende te begrijpen. De buurt wil graag meedenken met de kerk en de ontwikkeling van ‘hun’ wijk. Ze zijn niet tegen verandering en begrijpen ook dat de kerk geld nodig heeft voor renovatie of nieuwbouw. Ze willen goede buren zijn voor de kerk en verwachten hetzelfde van de kerk. Ondertussen zorgen de eerste presentaties van de projectontwikkelaar voor beroering in de buurt: hoogbouw. Dát ziet de buurt niet zitten. En dat wat voor de kerk en de projectontwikkelaar nog voorlopige schetsen in de fase van een haalbaarheidsonderzoek zijn, wordt door de buurt gezien als definitief ontwerp. De kerk en projectontwikkelaar schrikken van zoveel commotie en nodigen de buurt uit om mee te praten over de uitgangspunten voor het ontwerp. ‘Wat zouden jullie willen?’ Dat blijkt een lastige vraag. De betrokken bewoners vinden dat zij onvoldoende namens de buurt kunnen praten en vragen om een externe procesbegeleider. Een slimme zet. Ze kiezen voor Publieke Versnellers. 

Toekomstschetsen op een schonen lei

In dit soort situaties kun je je geen betere Versneller wensen dan Hellie. Binnen no time heeft ze een aanpak én de spelers in kaart. In de voorbereidende gesprekken met zowel de projectontwikkelaar, de kerk en buurtbewoners hoort ze hoe iedereen verontwaardigd is over de manier waarop de ander heeft gehandeld. Daarom besluit Hellie alle partijen bij elkaar aan tafel te zetten. Voordat we gaan praten over de toekomst moeten er eerst wat zaken opgehelderd worden. Er wordt gesproken over aannames, ervaringen, beelden en bedoelingen. Ook de gemeente Rotterdam wordt voor dit gesprek uitgenodigd, omdat voor de aanwezigen niet duidelijk is wat hun rol in dit geheel is. Door middel van Learning History reconstrueren we samen het verleden zoals de verschillende partijen dat hebben ervaren. Zowel positief als negatief. Gedurende de avond groeit het begrip. Het wordt duidelijk waarom de kerk zolang stil bleef, waarom er schetsen lagen, waarom de buren zo boos werden en waarom de gemeente op de achtergrond acteerde. Een basis voor een schone lei. 

De ideeën uit de buurt op tafel

In het tweede gedeelte van de avond maken we afspraken over hoe nu verder. Afgesproken wordt dat Boele & Van Eesteren een ontwerpproces gaat uitwerken en daarin de momenten markeert, waarop de buurt meedenkt. De buren initiëren op hun beurt een zaterdagmiddag om met zoveel mogelijk buurtgenoten te brainstormen over wat zij wensen voor het gebied rondom de Alexanderkerk. Samen met de buren bereiden we deze brainstorm voor. Er worden posters en flyers gemaakt, oproepjes op Facebook geplaatst en berichten gedeeld in de Buurt WhatsApp. 

Presentatie van wensen

Ondanks het slechte weer komen er ruim 90 buurtbewoners naar de brainstormmiddag om ideeën en wensen te delen. Er worden moodboards gemaakt voor het gebied, ideeën op papier gezet voor een groene en duurzame inrichting, uitspraken gedaan over hoe hoog hoogbouw is en ze doen suggesties voor verkeerssituaties. Er wordt geschetst en gekletst. Aan het einde van de middag presenteert ‘de buurt’ de plannen en ideeën aan de Alexanderkerk en de projectontwikkelaar. Klik hier voor een korte sfeervideo van de middag. 

Zoveel mensen, zoveel meningen

Op papier lijkt het soms zo eenvoudig. Mensen bij elkaar brengen. In de praktijk blijkt het een flinke uitdaging. Zoveel mensen, zoveel wensen. Onbegrip ligt op de loer. Vol trots zijn in Rotterdam ideeën en wensen gepresenteerd voor het ontwerp van de Alexanderkerk en omgeving. Concrete ideeën waar kerk en ontwikkelaar mee aan de slag gaan. De sfeer in de buurt is verbeterd. Er is meer begrip. Tegelijkertijd: de buurt blijft voorzichtig en sceptisch. Eerst zien, dan geloven. 

Leerzaam en positief traject

Buurt, Alexanderkerk en projectontwikkelaar spreken van een leerzaam en positief traject. Zo geeft de projectontwikkelaar aan dat de impact van schetsen soms onderschat wordt en dat meer duidelijkheid in de procesaanpak het traject op de lange termijn helpt. De buurt is blij dat ze worden gezien en gehoord. Ze hebben zich verenigd tot een club die bereid is mee te denken, die weet wanneer dat gewenst is én ze weten hoe ze zich kunnen organiseren om namens de buurt te spreken. Over de rol van Hellie in het geheel is een van de buurtbewoners eerlijk: “Ik merk dat jouw inzet ons veel goed heeft gedaan en tegelijktijdig realiseer ik dat de weg nog lang is. Vandaar dat in mijn hoofd de vraag leeft of het mogelijk is jou af en toe nog in te huren als het nodig is. Al hoop ik natuurlijk dat het niet nodig is.” 

Wil je meer weten of dit specifieke project in de Alexanderwijk of kun je zelf hulp gebruiken bij een traject dat muurvast lijkt te zitten, neem dan contact op met Hellie.

Dit vind je wellicht ook interessant om te lezen: