Meer mensen sneller uit de schulden halen én houden

Opdrachtgever(s):

Versneller(s):

Nationaal Initiatief Herstructureren schulden

Krachtige samenwerking om meer mensen sneller uit de schulden halen én houden

In Nederland hebben ruim 600.000 mensen te maken met problematische schulden. Ze kunnen rekeningen niet meer betalen, hebben een huurachterstand en knopen met moeite de eindjes aan elkaar. Deze geldproblemen hebben een onbeschrijflijk effect op bijvoorbeeld de opvoeding en het sociale leven. Publieke Versnellers heeft het initiatief genomen om met verschillende stakeholders dit maatschappelijke probleem aan te pakken.

Er werd gewerkt met een gezamenlijke uitdaging: het ontwikkelen van een innovatieve aanpak om meer mensen sneller en duurzamer uit de schulden te halen én houden. Een aanpak die niet alleen gaat over het verbeteren van de individuele, financiële situatie. Maar die ook gaat over het ontwikkelen van een netwerk en het aanreiken van tools om mensen uit die problematische situatie te houden.

Breed gedragen initiatief

We zijn trots op de lijst met betrokken partijen. De gemeentes Bodegraven-Reeuwijk, Almelo, Zaanstad, Leeuwarden, Zwolle, Deventer, Arnhem, Leiden, Enschede en Haarlem deden mee. Net als de Vereniging Schuldhulpmaatje Nederland, het Goede Gieren Fonds, Cordaid, NVVK en Divosa. Vanuit de woningbouwcorparatiehoek sloten Volksbelang Wijk bij Duurstede, Volkshuisvesting Beter Wonen, Tiwos en Aedes aan. Net als zorgverzekeraars Achmea, Zorg & Zekerheid, VGZ en Zorgverzekeraars Nederland. Nuon, Essent, Eneco en Energie Nederland vertegenwoordigden de energieaanbieders.

Van testen tot een duurzame oplossing

Met al deze partijen zijn we in 2016 aan de slag gegaan en hebben we verschillende ideeën getest, aangepast en opnieuw getest. De uiteindelijk oplossing ‘Het installeren van een lokaal fonds, binnen 4 weken herstructureren van de schulden en een duurzaam nazorgtraject met lokale initiatieven’ is getest binnen de gemeente Amersfoort, Bodegraven en Leiden. Na een succesvolle testperiode is er nu een handboek om in iedere gemeente in Nederland op vernieuwende, beproefde wijze, meer mensen sneller en duurzamer uit structurele geldproblemen te halen.

Meer info over Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden

Alleen al tijdens de testperiode bij de 3 gemeentes zijn 50 mensen uit de schulden gehaald. En daar zijn we ontzettend trots op. Meer informatie over het Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden vind je op de website. Wil je meer weten over dit initiatief of ben je geïnteresseerd in een soortgelijke aanpak voor een uitdaging binnen jouw organisatie? Bel of mail met Rense.

Dit vind je wellicht ook interessant om te lezen: