Leiden Noord kiest bewuster voor een gezonder leven

Opdrachtgever(s):

Versneller(s):

SOCIAL LAB GO4IT!

Leiden Noord kiest bewuster voor een gezonder leven

In Leiden Noord wonen relatief gezien de meeste jongeren met overgewicht binnen de gemeente Leiden. En eigenlijk heeft iedere gemeente in Nederland wel een Leiden Noord: wijken die vragen om aandacht voor jongen met overgewicht. Kijk, en dat laat ons dan dus niet meer los. Want dat hoeft toch niet zo te zijn?

In Leiden Noord heeft Publieke Versnellers zelf het initiatief Social Lab GO4IT! gestart met als centrale vraag ‘Hoe kunnen we het voor gezinnen en jongeren in Leiden Noord die gezonder willen leven, zo makkelijk mogelijk maken om gezondere keuzes te maken zodat in 2025 tenminste 95% een gezond leven heeft?’

Prototypes ontwikkelen in een social lab

In de eerste fase is contact gezocht met partners. De animo bleek groot. GGD Hollands Midden, TechnoLab, Resto van Harte, Albert Heijn Kopermolen, het Centrum voor Vitaliteit, King for a Day, Libertas en de Gemeente Leiden haakten vrij vroeg in het traject aan. En jongeren natuurlijk! Al deze partijen samen hebben in volgende fases in een Social Lab 34 ideeën bedacht, waarvan er 5 uitgewerkt zijn tot prototype. De prototypes werden in de praktijk getest, aangepast, verbeterd, sommigen sneuvelden en andere vonden een structurele plek.

Van prototype tot de praktijk

GO4IT! creëerde een broedplaats waar nieuwe ideeën in de praktijk zijn getest. Door deze omgeving en startkapitaal (van o.a. Gemeente Leiden, Fonds 1818 en co-financiering van Publieke Versnellers) konden ideeën sneller getest worden in de praktijk. Zo is bijvoorbeeld gestart met een Kinderresto, werden kooklessen gegeven en is een module getest door TechnoLab.

Het hele project, de leermomenten en uitkomsten zijn verzameld op 2 A4’tjes en vind je hier.

GO4IT! is een onderdeel binnen project GO Noord! Een Publieke Versnellers initiatief dat van Leiden Noord de gezondste wijk van Leiden wil maken.

Het Social Lab is een interactieve en snelle manier om van probleem tot duurzame oplossing te komen. Meer weten? Neem dan vooral contact op met Rense. Hij vertelt je er met plezier meer over!

Dit vind je wellicht ook interessant om te lezen: