Publieke Versnellers toonde zich een creatieve, zeer flexibele, communicatief goede en kritische organisatie met een breed netwerk.

Opdrachtgever(s):

Versneller(s):

Waterschap Zuiderzeeland 2050

4 onwaarschijnlijke scenario’s om het eigen denken op te rekken

Wat als… En stel je toch eens voor… Waterschap Zuiderzeeland wilde graag gebruik maken van het concept Zwarte Zwanen: het schetsen van onwaarschijnlijke gebeurtenissen, waarvan we niet weten of ze gaan gebeuren, maar die een enorme impact hebben op de manier waarop je (samen-)werkt. Een interactieve en doeltreffende manier om te kijken naar het huidige handelen in een snel veranderende wereld. Maar ook een gave manier om het eigen denken op te rekken en met betrokkenen te praten over de veranderende rol van het waterschap in de samenleving en het leveren van toegevoegde waarde.

Publieke Versnellers mocht het traject vormgeven en koos voor een bont gezelschap van deelnemers. Immers, binnen en buiten moeten vertegenwoordigd zijn voor een duurzaam resultaat. Medewerkers van het waterschap, het bestuur en tal van bijzondere experts werden uitgenodigd om mee te praten. In verschillende sessies hebben de ‘dwarsdenkers’ vier scenario’s geschetst, geïnspireerd op onwaarschijnlijke – maar zeker niet ondenkbare -scenario’s.

  1. Stadstaten schetst de situatie waarin mensen zelf bepalen hoe hun Stadstaat eruitziet: onafhankelijk en volledig zelfvoorzienend. Een situatie waarin bottom-up het nieuwe top-down is. Wat zegt dat over jouw werk?
  2. In scenario 2 neemt technologie het weer over. Geo-engineering bepaalt het weer, met andere woorden ‘Wie bepaalt of het wel of niet gaat regenen?’
  3. Flevoland na de crash. Een toekomst waarin veiligheid en controle centraal staan na een rampzalige crash. Of anders: een toekomst waarin pioniers, from scratch, in het rampgebied zelf begonnen zijn met de wederopbouw van een nieuwe samenleving. Hoe zijn wij dan nodig?
  4. In het laatste scenario zijn techniek en mensen geïntegreerd. Recreëren, beleven en emoties zijn waardevoller dan ooit tevoren. Computers maken het leven van mensen nog gemakkelijker en aangenamer.

De verhalen zijn aangescherpt met medewerkers en daarna besproken met 200 regionale bestuurders. Een compilatie van de 4 scenario’s en invloed daarvan op de huidige werkzaamheden zijn samengevat in een filmpje!

Bel Tom voor meer informatie over deze Publieke Versnellers case.

Dit vind je wellicht ook interessant om te lezen: